De meeste vrouwen met myomen hebben geen of weinig klachten. De meeste myomen groeien langzaam en blijven onopgemerkt. De meest voorkomende klachten zijn menstruatieproblemen. De menstruatie kan veel pijn doen. De buikpijn kan soms aanvoelen als weeën. Ook hevig bloedverlies of tussentijds bloedverlies komen veel voor. Soms gaat het bloeden gepaard met het verlies van stolsels. Veel bloedverlies kan leiden tot bloedarmoede waardoor vrouwen zich moe en futloos voelen.
De ernst van de klachten is eerder afhankelijk van de plaats dan van de grootte van de myomen. Vooral myomen die (gedeeltelijk) in de baarmoederholte liggen, veroorzaken nogal eens menstruatieklachten. Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar en drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt. Myomen die aan de voorkant van de baarmoeder groeien, kunnen door de druk op de blaas plasproblemen geven.
Sommige vrouwen hebben door myomen pijn bij het vrijen. Meestal leveren myomen geen problemen op bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap.
De kans dat myomen kwaadaardig worden, is zeer klein. Daarom hoeft een myoom dat geen klachten veroorzaakt, niet altijd te worden verwijderd. Wel kan een zeer snelle groei een aanwijzing zijn voor kwaadaardige veranderingen. Daarom zal de arts de groei van myomen met tussenpozen controleren. Gaat een myoom na de overgang weer groeien, dan moet dit ook goed in de gaten worden gehouden.
Wilt u een afspraak maken in één van de ziekenhuizen die aangesloten zijn bij Myoomzorg? Klik dan op afspraak maken.